Bij de keuze voor een online CRM tool is prijs uiteraard een belangrijk onderscheidend kenmerk. Kosten van online CRM software verschillen nogal per leverancier; er zijn grote prijsverschillen en verschillen in prijsmodellen. Wat voor de één goedkoop is, is voor de ander meer dan betaalbaar. Alles hangt af van de prijs-kwaliteit-verhouding en die is niet voor iedereen gelijk. Er zijn aanbieders van gratis CRM systeem, betaalde online CRM software en ook aanbieders die beide aanbieden, afhankelijk van afgenomen functionaliteiten, gebruiksintensiteit en/of gebruikersvolume.

Top 3 online CRM pakketten  

Prijsmodel CRM systeem

Om prijzen te kunnen beoordelen dient u zich te verdiepen in het prijsmodel achter de online CRM toepassing. Veelal zullen licentieprijzen gebaseerd zijn op pay per use; u betaalt per gebruiker maand een licentieprijs in verschillende mogelijke niveaus afhankelijk van afgenomen modules. Verder kunnen er kosten van online CRM systeem zijn voor aanvullende diensten als de hosting, support (helpdesk), training en consultancy (inrichting en advies).

Betaling

Verdiep u in de frequentie en het moment van betaling. Vaak zal dit maandelijks zijn, maar deze periode kan afwijken (bijvoorbeeld per kwartaal of per jaar). Omdat facturatie afhankelijk is van bijvoorbeeld het werkelijk aantal gebruikers of gebruiksintensiteit, zal veelal achteraf worden gefactureerd.

Contractduur en opzegtermijn

Tot slot is het van belang te weten wat de minimale contractduur en opzegtermijn van een online CRM pakket zijn, zodat u weet voor welke minimale periode u de keuze voor een CRM toepassing maakt. Let in dit kader ook op eventueel automatische/stilzwijgende verlenging van een overeenkomst.

Crm systeem kosten

Vaste prijs

Veel online CRM toepassingen kennen vaste prijzen waarover niet valt te onderhandelen. Dat is niet per se vervelend, want u weet daarmee exact waar u aan toe bent en u heeft de zekerheid dat uw conculega’s niet meer of minder betalen voor dezelfde CRM oplossing.

Korting op CRM systeem kosten

Als er al sprake is van korting die u kunt krijgen op de prijs van online CRM systeem kosten, dan zal dit veelal bij een hoog (gegarandeerd) afnamevolume zijn of bij vormen van zekerheid, zoals een lange contractduur.

Onthoud dat de keuze van een CRM pakket geld kan kosten, maar vergeet niet wat het u op kan leveren!